Leiders, leg je functie eens neer

I myself believe that all leaders should lay down their roles every five years or so. A period in which we are shorn of our power is good for us and reveals whether we are truly free“. Simon Walker, Undefended Leadership (pag. 156).

Deze week duik ik samen met een groep leiders twee dagen onder langs de Grebbelinie bij Leusden. Zak je het valleikanaal af naar Scherpenzeel en blijf je de Grebbelinie volgen, dan kom je uit bij de Grebbeberg in Rhenen, mijn geboorteplaats. De Grebbelinie bestaat sinds 1800 en is bekend geworden rond de tweede wereldoorlog onder de naam Valleistelling, toen het de hoofdverdediging vormde van het Nederlandse defensieplan.

Tijdens het onderduiken verdiepen we ons in ‘Undefended leadership’. Zonder verdediging leider zijn. Geen voorposten, loopgraven, kazematten en bunkers, in tegendeel: met open vizier de ander tegemoet treden. Roept bij mij gelijk de vraag op: onder alle omstandigheden? Ongeacht de intenties van die ander? Met gevaar voor eigen leven?

Simon Walker, de auteur van het gelijknamige boek daagt uit. Waarom niet je positie als CEO, directeur, manager, teamleider eens in de vijf jaar neerleggen? Een mooie test om te zien hoe vrij je (nog) bent. Het gaat bij leidinggeven niet om jezelf, maar om de ander. Is de ander beter af met mij? Komt de ander meer in de vrijheid? Krijgt de ander de gelegenheid eigen verantwoordelijkheid te nemen en te dragen? Of is mijn houdbaarheidsdatum verstreken en doe ik er goed aan om verder te trekken? Is het misschien tijd ’to move on’? Spannende vragen die wat mij betreft af en toe gesteld moeten worden!