Blog - Laatste Nieuws
spiegel, gebroken, kwetsuren, samenwerking, herstellen, schuren, wonden, tijd

Gebroken spiegel

Het was op een smalle bosweg waar een BMW 5 vervaarlijk in het midden van de weg bleef rijden. Met een harde klets passeren we elkaar en remmen af om te stoppen. De buitenspiegels hebben elkaar in het voorbij rijden geraakt. De oude heer die uit de BMW stapt moet even op adem komen. Wat een klap! Zijn spiegel hangt uit de behuizing maar is nog in tact. Die van mij is één grote barst. Met een beetje goede wil krijg ik ‘em weer terug in het gelid en kan er warempel nog wat door zien ook.

Inmiddels is het een paar weken later en heb ik de moeite genomen de spiegel te laten vervangen. Het is met al dat soort zaken hetzelfde. Opluchting alom en het gevoel van: had ik dit maar eerder gedaan. Het had het autorijden veel aangenamer gemaakt.

De link is snel gelegd naar kwetsuren die we oplopen in het leven. Je kunt de tijd alle wonden laten helen, maar soms is het belangrijk om je wonden eerder te tonen en je uit te spreken over wat er is gebeurd. Zo las ik over iemand die pas na 14 jaar huwelijk zijn vrouw liet delen in alle wonden die hij had opgelopen in zijn leven. De aanleiding? Zij was er achtergekomen dat hij overspel had gepleegd. Alhoewel ze door een diep dal gingen redde de openheid uiteindelijk wel hun huwelijk.

Opkroppen van gevoelens en emoties heeft mij nooit goed gedaan. Ik kreeg er rugklachten van en in het ergste geval keelontsteking. Langzamerhand leer ik ze veel sneller onder woorden te brengen. Mede dankzij goede raad van derden. En als het me minder makkelijk afgaat in een gesprek, dan door ze op te schrijven. De kracht van het geschreven en gesproken woord is groot. Juist in relaties en samenwerkingsverbanden.

We schuren allemaal wel eens met elkaar of maken een botsing mee, kleiner of groter. De barsten worden zichtbaar en vertroebelen het beeld. De vraag is wanneer de tijd de wonden heelt of dat we ze eerder moeten (laten) repareren?

© 2018