Blog - Laatste Nieuws

Sneller dan snel

Het is net als met tuinieren: je zaait je zaaisels en vervolgens wil je de groentes wel de grond uitkijken. Maar ja, het gaat niet sneller dan snel en bovendien is het resultaat van meerdere zaken afhankelijk.

Neem nu de boerenkool van de buurman en de boerenkool op onze moestuin (tip: begin een moestuin met een stel vrienden en verdeel het werk, oh ja, en ook de buit). Er zit een wezenlijk verschil tussen beide planten. Laten we zeggen dat de boerenkoolplanten van de buurman zeker de helft groter zijn dan die van ons. Hoe dat kan? Het moment van zaaien is daarvoor bepalend, maar ook de inspanning die je levert om de grond te verrijken, de zorg die je besteedt tijdens de groei (lees: water geven als het droog is) en natuurlijk het met regelmaat wieden van onkruid.

Ik vind het mooi om die moestuin-lessen te vertalen naar de werkomgeving. Zo kun je iets willen veranderen of verbeteren in een organisatie ten goede, maar daarin te snel tot resultaat willen komen. Want dat resultaat kun je over het algemeen niet afdwingen. Wat tja, je hebt altijd te maken met mensen die de verandering of verbetering moeten willen doorvoeren. En mensen kennen ook zo hun momenten waarop een boodschap wel of niet in goede aarde valt, zij willen ook gezien een meegenomen worden tijdens het proces, af en toe horen dat ze het goed doen, of juist aangemoedigd worden om het beter te doen en zo samen toegroeien naar de vernieuwing of verbetering.

Het zijn voor mij in feite levenslessen waar ik er nog meer van nodig heb om ze echt te kunnen internaliseren. Ze eigen te maken. In mijn eentje zou het misschien sneller kunnen, maar er is er niet maar eentje 🙂

P.S. Hetzelfde geldt voor een auto die wel 240 km/uur kan halen, maar door de bank genomen op de helft van zijn kunnen meedraait. Er zijn teveel omstandigheden die bepalend zijn waardoor het niet echt verstandig is om voor topsnelheid te gaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2018