Blog - Laatste Nieuws
lijden, sterven, graankorrel, vruchtdragen

Lijden. Ik moet er niet aan denken!

Hoe werkt dat? Je lijdt ergens onder en draagt dat lijden. Misschien met het volste vertrouwen dat het weer goed komt, misschien ook wel met de moed der wanhoop en de angst dat het zo blijft of zelfs erger wordt. Je bent vast niet de enige die lijdt, maar neemt anderen daar ongewild en wellicht onbewust, in mee. Dan lijd je samen. Soms zonder dat bewust te zijn van elkaar.

Als je bij elkaar in huis woont en de een lijdt aan een gebroken been of een ontstoken schouder, dan lijdt de ander mee. Als je dat tenminste kunt zeggen van een stapje extra zetten door de was voor de ander op te hangen en wat meer in het huishouden te doen dan normaal. Als dat een week duurt, is het even niet handig, maar vraagt dat nog geen offer. Pas als het langer gaat duren, gaat het je wat kosten en zal je regelmatig heel bewust moeten kiezen om die extra stap te zetten.

Hoe ver mag lijden gaan? Voor jezelf en voor een ander? Hoe zou het zijn als iemand bereid is zijn leven voor je op te offeren? Robert ten Brink zegt hierover naar aanleiding van The Passion: ‘Ik moet er niet aan denken, dat lijkt me afschuwelijk! Dat zou ik helemaal niet willen!’.

Vanmorgen zong ik een paar liederen mee in het gelegenheidskoor van het Hospice. Dan zing je voor het gehoor van mensen die aan de ergste ziekten lijden een tekst als ‘U zij de glorie, opgestane Heer, U zij de victorie, U zij alle eer! Alle menselijk lijden hebt Gij ondergaan. Om ons te bevrijden tot een nieuw bestaan’. Dat lijden krijgt bij zo een gelegenheid veel diepgang door het lijden van de mensen die je in de ogen kijkt.  Als je zelf lijdt, of mee lijdt met de ander, ga je beseffen hoe groot het lijden is geweest dat Jezus heeft doorstaan.

Pas als je beseft dat het lijden zin heeft en ergens toe leidt, wil je er wel aan denken. Omdat we er niet omheen kunnen in dit leven. Hoe maakbaar we het ook proberen te laten zijn. Die graankorrel moet toch echt eerst in de aarde vallen om te sterven, om wanneer hij sterft veel vrucht te kunnen dragen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2018